Μπορούν τα Χρήματα να Αγοράσουν την Ευτυχία

Τα χρήματα αποτελούν θεμελιώδη αξία για την σύγχρονη κοινωνία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι κάνουν τον κόσμο να γυρνά, αν και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πρόκειται για την κινητήριο δύναμη πίσω από κάθε ανάπτυξη. Οι χώρες που ευημερούν οικονομικά βρίσκονται στην κορυφή, με τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες να ακολουθούν και να υποτάσσονται εν πολλοίς στους οικονομικά ισχυρούς. Όμως αυτό σημαίνει πως τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία;

Είναι καθολικά παραδεκτό πως η έλλειψη χρημάτων μας κάνει δυστυχείς. Κι αυτό υποστηρίζεται από την παραδοχή πως η ανέχεια σχετίζεται με πολλά προβλήματα. Ο κόσμος που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σίγουρα δεν είναι ευτυχισμένος. Όσοι δεν μπορούν να επιβιώσουν, δεν μπορούν με τίποτε να διασκεδάσουν και να δουν το μέλλον με αισιοδοξία. Αν δεν έχεις φαγητό στο τραπέζι, είναι δύσκολο να ασχολείσαι με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων ή με την ικανοποίηση δευτερευουσών αναγκών και επιθυμιών.
Ακόμη κι έτσι όμως, το αντίθετο συμπέρασμα φαίνεται πως εγείρει πολύ περισσότερα ερωτήματα. Αν κάποιος έχει καλύψει τις ανάγκες του και έχει εξασφαλιστεί οικονομικά, πώς μπορεί αυτόματα να θεωρείται ευτυχισμένος; Τα παραδείγματα που βλέπουμε καθημερινά μαρτυρούν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντιθέτως μάλιστα, φαίνεται πως πολύ συχνά εγείρονται νέα προβλήματα. Προβλήματα που έρχονται να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα και που δεν είναι τόσο εύκολα επιλύσιμα.

Γιατί στην περίπτωση της έλλειψης χρημάτων, η λύση φαίνεται απλή. Ή μάλλον φαίνεται μονόδρομος. Πρέπει να ανευρεθούν τα χρήματα για να μπορέσουν οι ανάγκες του καθενός να καλυφθούν. Στην περίπτωση όμως της αφθονίας χρημάτων, το πρόβλημα δεν έγκειται εκεί. Επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Για το λόγο αυτό, συχνά η λύση είναι πιο δύσκολη και σύνθετη.

Αν και η δυστυχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα χρήματα, εντούτοις ολύ συχνά η ευτυχία δεν σχετίζεται απαραίτητα με τα χρήματα. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι τα χρήματα διευκολύνουν πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Βοηθούν στην κάλυψη των βασικών αναγκών μας, όπως επίσης και στην εξυπηρέτηση και ικανοποίηση πολλών ακόμη αναγκών και επιθυμιών μας.

Η έλλειψη χρημάτων από την άλλη μεριά δεν εξασφαλίζει λιγότερα προβλήματα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις όπως προαναφέρθηκε ενδέχεται να προσθέσει κι άλλα ακόμη προβλήματα στη λίστα αυτών που μας ταλανίζουν. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει το χι ρήμα να απορρίπτεται εκ θεμελίων. Όμως, ακόμη και εκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για εμάς ότι θα είμαστε διαρκώς ευτυχισμένοι. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μας απαλλάξουν από το καθηερινό άγχος της επιβίωσης.
Όπως πολύ συχνά αναφέρεται, “μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες” κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται να ισχύει πάντοτε. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη το γεγονός ότι όσοι είναι αρκετά πλούσιοι καλούνται να διατηρήσουν τον πλούτο τους άθικτο ή ακόμη και να τον πολλαπλασιάσουν. Βρίσκονται συνεπώς σε ένα μόνιμο άγχος, ίσως όχι ίδιο με εκείνο της επιβίωσης, αλλά εξίσου δυσάρεστο.

Αυτό που κανείς δεν πρέπει να κάνει είναι να θεοποιήσει το χρήμα. Αν καταφέρει όμως να έχει μια υγιή σχέση μαζί του και να αναγνωρίζει τους περιορισμούς, αλλά και την εξυπηρέτηση που προσφέρει αυτό, τότε ο καθένας μας θα μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη του χρήματος κατά το δοκούν!